Banh Mi Slider på Friscobröd
Friscobröd, toufo, picklade morötter och rödisor, sriracha-cashewmajonnäs, signerat @goodeatings
Ingredienser
4 portioner, 40 minuter + marinering och pickling över natt
Marinerad tofu
1 block fast tofu (ca 270 g), lätt pressat mellan hushållspapper för att dränera överflödigt vatten
0,75 dl soyasås
1,5 msk lönnsirap, eller annan flytande sötning
1 msk liquid smoke
2 tsk sriracha chilisås
En nypa svartpeppar
Picklade morötter och rädisor
2,5 dl morot, fint strimlad till 3 cm långa stavar
1,5 dl rädisor, fint skivade
0,6 dl risvinäger
0,6 dl varmt vatten
2 msk lönnsirap
1 vitlöksklyfta, fint skivad
8 svartpepparkorn
0,5 tsk salt
Sriracha-cashewmajonnäs
2 dl cashewnötter, blötlagda över natt eller i 30 min i hett vatten
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
Juicen av en liten citron
1 msk sriracha chilisås
1 msk äppelcidervinäger
0,25 tsk senapspulver
0,25 tsk salt
0,6 dl vatten eller tills majonnäsen uppnår önskad konsistens
Tillbehör
4 friscobröd
0,3 gurga, skivad på längden med en osthyvel eller grönsaksmandolin
2 salladslökar, snett skivade
En näve färsk koriander
4 nätta nävar bladgrönt
MAX-produkter
- Friscobröd
Tillagning - Gör så här
Blanda alla marinadingredienser väl i en flat skål och lägg sedan i tofun bit för bit i den. Se till att all eller den största delen av tofun är täckt i marinaden och placera sedan en tallrik med en liten vikt, exempelvis en syltburk på för att täcka skålen och pressa ned tofun. Låt stå i kyl över natt eller minst en timme innan tillagning.
När du är redo att tillaga din tofu föreslår jag att det är det sista du gör innan du ska arrangera din slider. Värm då en grillpanna, eller en stekpanna till medelvärme. Olja lätt pannan och stek din tofu i cirka 3-4 minuter på första sidan och 2 minuter på den andra.
För att förbereda dina pickels blandar du alla blöta ingredienser samt skivad vitlök, salt och pepparkorn i en glasburk tills sötningen är helt utblandad. Därefter tillsätter du dina grönsaker och sluter burken. Skaka den lite för att se till att alla grönsaker är täckta i lagen och ställ i kyl över natten eller åtminstonde en timme innan servering.
Sriracha-cashewmajonnäsen görs allra bäst i en blender med en stark motor. Du börjar då med att hälla vatten i botten av blendern följt av resterande ingredienser och mixar tills majonnäsen är helt slät och krämig. Om den är för trögflytande så tillsätt en skvätt vatten tills önskad konsistens nåtts. Om du tillsätter mer vatten så smaka av med salt och sriracha chilisås för att balansera ut detta
Till sist arrangerar du dina banh mi sliders på rostat friscobröd genom att breda på cashewmajonnäsen följt av lager av salladsblad, gurka, pickels, tofu samt salladslök och färsk koriander.
Receptet är skapat av goodeatings - du hittar henne här.