Hoppa över navigation

MAX fyller 50 år

Luleå 2018-06-11 08:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31) Det svenska familjeföretaget MAX Burgers fyller år. Den 14 juni är det 50 år sedan Curt Bergfors med sambo Britta Fredriksson (född Andersson) slog upp luckan i sin första grill i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare, som blev den första MAX-restaurangen. Många år senare finns MAX restauranger på över 130 platser i Sverige, Norge, Danmark, Polen och Egypten.

–Jag är otroligt stolt över det som våra engagerade medarbetare, tillsammans med oss i familjen Bergfors, har byggt under företagets första femtio år. Mitt mål är att MAX ska förbli ett familjeföretag i minst sex generationer till. För att det ska vara möjligt måste vi fortsätta arbeta med hållbar utveckling och vara ett socialt ansvarstagande företag samtidigt som vi fortsätter att utveckla de godaste burgarna och gröna alternativen, säger arbetande styrelseordförande och grundare Curt Bergfors.

För att fira de 50 första åren kommer MAX tillbaka till Gällivare med start den 11 juni till och med födelsedagen den 14 juni. På samma plats där allt började för 50 år sedan öppnar MAX en restaurang. Alla Gällivarebor och förbipasserande bjuds på gratis burgare under fyra dagar. Den 14 juni till den 17 juni firas födelsedagen på alla MAX-restauranger med olika kalaserbjudanden. 

Under de första åren expanderade MAX försiktigt. 1970 öppnades en grill i Skellefteå som i folkmun kallas för ”Krysset”. 1971 öppnades en i Luleå. Då fick Sveriges första hamburgerkedja namnet MAX – efter Curt Bergfors smeknamn. 1982 tog MAX steget utanför Norrbotten och öppnade på Drottninggatan i Stockholm. När McDonalds 1991, efter hård konkurrens från den lokala konkurrenten, valde att stänga i Luleå och Umeå, tog MAX över lokalerna. Till och med den amerikanska TV-kanalen CNN rapporterade om det. På 2000-talet tog expansionen fart. 2001 öppnades åtta nya MAX-restauranger och kedjan blev rikstäckande. Expansionen har fortsatt, idag finns 118 restauranger i Sverige. På onsdag den 13 juni öppnar ännu en restaurang i Lockarp, Malmö och på fredag den 15 juni får Strömstad sin andra MAX-restaurang. Sedan 2011 finns MAX i Norge och sedan 2012 i Danmark. Förra året etablerades MAX i Polen och Egypten. 

Idag har MAX cirka 5 000 hel- och deltidsanställda. Från start har MAX aktivt arbetat med att anställa medarbetare som stått långt från arbetsmarknaden. Sedan början av 2000-talet arbetar man systematiskt med att rekrytera personer med funktionsvariationer. Cirka 150 medarbetare har hittills övergått från arbete genom Samhall till anställning på MAX.

Sedan 2006 har 7-10 procent av MAX nettovinst fördelats till projekt i utvecklingsländer. Summan uppgår hittills till en kvarts miljard kronor. 2009 bildades Stiftelsen Rättvis Fördelning. Stiftelsen äger preferensaktier i bolaget för att säkerställa att 7-10 procent av den årliga vinsten går till just en rättvis fördelning till behövande människor runtom i världen. 

MAX är världsledande inom hållbarhet och arbetet har långa anor. Redan vintern 1969 gjordes MAX första miljöinvestering när Curt Bergfors valde att investera i en returbehållare för att återvinna wellpapp istället för att köpa vinterdäck till bilen. MAX var första restaurangkedjan i världen att klimatmärka menyn och började 2008 klimatkompensera hela verksamheten genom trädplantering.  Hittills har 1,5 miljoner träd planterats i Afrika. I januari 2016 lanserades Green-familjen och klimatomställningen av menyn med vegetariska och veganska alternativ blev företagets mest framgångsrika lansering någonsin. 

Den 14 juni tar MAX nästa steg i sitt hållbarhetsarbete, då alla burgare är klimatpositiva och varje burgare hjälper till att minska klimathotet. MAX har kartlagt utsläpp i minsta detalj, från bondens jord till gästens bord, inklusive personalens och gästernas resor till och från restaurangerna. För dessa utsläpp planteras träd som binder 110 procent utsläpp.  

– Vi vet att vi är en del av problemet och tillsammans med våra gäster kan vi nu vara en del av lösningen. Genom att klimatkompensera för mer än vi släpper ut minskar koldioxidhalten i atmosfären. Varje tugga av en MAX burgare bidrar därmed till ett bättre klimat, säger Richard Bergfors VD.

– Samtidigt är det otroligt viktigt att vi fortsätter minska våra utsläpp. Då är det bästa vi kan göra för klimatet att se till att våra gröna burgare smakar minst lika bra som våra köttburgare. Vårt mål är att under 2022 ska varannan såld måltid vara något annat än rött kött, säger Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef.

MAX Burgers leds av familjen Bergfors; Curt Bergfors, arbetande styrelseordförande, Richard Bergfors, VD och Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef. Även medgrundaren Britta Fredriksson (född Andersson) är verksam i bolaget. MAX restauranger omsatte 2017 3,2 miljarder kronor, varav 3 miljarder i Sverige. 

Mer om MAX historia och framväxt:
Curt Bergfors växte upp i en gruvarbetarfamilj, men varken farfar eller pappa ville att sonen skulle gå i deras fotspår på grund olycksrisken. Det blev Posten i stället och Curt var i perioder utlånad till Stockholm där det rådde brist på brevbärare. Under första tågresan till Stockholm tog Curt smeknamnet Max, som lät tuffare än variationerna på Curt.

Redan som 15-åring hade Curt visionen att starta ett eget företag och slet hårt med olika extrajobb för att kunna spara pengar. Ett jobb var på den då berömda Presto-grillen på Lidingö där han fick kunskaper om restaurangbranschen. Mammas vällagade mat och tiden på Presto-grillen lärde Curt att kvalitet in i minsta detalj är skillnaden mellan god och utsökt smak.

Den 14 juni 1968 öppnade en 19-årig Curt Bergfors och hans sambo Britta Andersson sin första grill, 17 kvadratmeter i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare.

I Gällivare/Malmberget var kundunderlaget begränsat och för att få bra lönsamhet på grillkiosken var menyn varierad som på en restaurang. Kunderna skulle vilja komma tillbaka, helst flera gånger om dagen. Utöver sex sorters korvar och hamburgare av olika slag fanns rätter som lövbiff, grillad kyckling, wienerschnitzel, pannbiff, entrecôte och till och med tournedos med smörslungad potatis på menyn. Curt och Britta var före sin tid på flera sätt, bland annat genom att annonsera om menyn varje vecka i tidningen.

1970 kom chansen att ta över ytterligare en Uno-X-grill, nu i Skellefteå: ”Krysset” i folkmun. 1971 var det dags för Luleå. I samband med öppningen i Luleå ändrades namnet på alla enheterna till MAX efter Curts smeknamn. Sveriges första hamburgerkedja var född. När restaurangen i Piteå nyöppnade med Drive Thru 1980 var MAX först i Europa med att låta gästerna beställa från bilen.

1982 expanderade kedjan utanför Norrbotten och öppnade på Drottninggatan i Stockholm, den här gången med hemlagad glass och Stig ”Slas” Claesson-litografier på väggarna.

Under 1970-, 80- och 90-talen växte MAX och gav sig även in i en rad sidoprojekt som Drugstore&Deli, solarium, butikskedja för videouthyrning, gourmetkrogen Le Bistro Petit Maxim och stor hotell-, restaurang- och nöjesverksamhet i Luleå i form av MAX Hotell, Luleå Stads Hotell och SAS Luleå Hotell med tillhörande restauranger, brasseri, barer och  nattklubbarna Cleo och Roxy. Och Stadspuben med livemusik och ”frusen törst i kön”, berömd från Ted Ströms låt ”Vintersaga”.

1999 togs ett viktigt beslut; att fokusera på huvudnäringen. År 2000 avyttrades hotell- och restaurangverksamheterna, vilket ledde till ökad expansionstakt och 2001 öppnades åtta nya MAX-restauranger på ett år. Kedjan var nu rikstäckande.

Sönerna Richard och Christoffer Bergfors har sedan tidiga tonåren arbetat i företaget och prövat en mängd olika positioner. 2002 tillträdde Richard som företagets nionde VD och Christoffer som vice VD. Curt fortsatte sitt arbete som arbetande styrelseordförande. Denna organisation lever än och planen är att MAX ska förbli ett familjeföretag i minst sex generationer till.

MAX har en lång tradition av hälso-, miljö- och samhällsengagemang. Hållbarhetsaspekten vägs in i alla beslut och företaget är ofta i framkant av utvecklingen:
Sedan 1968 har MAX bara svensk köttråvara i sina produkter, vilket jämfört med EU-råvara innebär en ökad kostnad på cirka 25-53 miljoner kronor per år sett till de senaste åren.
2003 kom största menyförändringen i företagets historia genom lanseringen av Delifresh, med nyckelhålsmärkta måltider.
Alla transfetter togs bort 2005 och 2007 byttes frityroljan ut så andelen palmolja reducerades från 88 till 6 procent. Sedan juni 2017 finns ingen palmolja.
2008 klimatmärkte MAX hela menyn och har sedan dess klimatkompenserat hela sin verksamhet genom trädplantering i Afrika. Till dags dato har 1,5 miljoner träd planterats, framförallt i projektet Trees for Global Benefits i Uganda. Det motsvarar en yta på 4 700 fotbollsplaner eller som om vi tagit bort 180 000 bensinbilar från gatorna under ett år. 

I januari 2016 började omställningen till en meny med ständigt ökande antal gröna - vegetariska och veganska - alternativ, alla med samma höga kvalitetskrav. Den här omställningen är en av företagets största succéer genom tiderna. Som en markering ändrades företagsnamnet den 1 juni 2017 från MAX Hamburgerrestauranger AB till MAX Burgers AB.