Hoppa över navigation

Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar – men få äter den

2024-06-18 05:02 (Uppdaterad 2024-06-18 05:36)

Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar enligt en ny undersökning från MAX Burgers. Men trots det är det få som faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck. Nu vill MAX utmana svenskarnas matvanor med hjälp av ett Burgarexperiment som minskade matens klimatpåverkan med 80 procent.

Maten vi äter står för 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Där finns alltså stora förändringar att göra för att nå Parisavtalets mål om maximalt 1,5 graders global uppvärmning*. Klimatfrågan står fortsatt högt på agendan hos svenska folket, och omställningar krävs för att kunna bromsa klimatförändringarna. I en ny undersökning, som genomförts av Kantar på uppdrag av MAX, framgår att var fjärde svensk (27 %) har fått ett ökat intresse för mat med lågt klimatavtryck under det senaste året. Samtidigt säger färre än var femte (17 %) att de faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck.

– Det är glädjande att se att intresset för att äta mat med lågt klimatavtryck ökar. Att äta mat inom klimatets gränser är lättare och godare än många tror och vår testperson Simon lyckades minska matens klimatpåverkan med fantastiska 80 % genom att bara äta burgare under 0,5 kg CO2e. Restaurangbranschen har världens chans att skapa nya spännande måltider som samtidigt minskar matens klimatpåverkan, säger Kaj Török hållbarhetschef på MAX.

Sänkte klimatavtrycket med burgare
Undersökningen från MAX visar att även om intresset ökat så har många svenskar en ganska negativ inställning till mat med lågt klimatavtryck. Bara 30 procent tycker att mat med lågt klimatavtryck smakar bra, samtidigt som smaken är den klart viktigaste faktorn när vi bestämmer vad vi ska äta (60 %). Dessutom uppger var tredje att de skulle äta mer mat med lågt klimatavtryck om de haft bättre kunskap om ämnet, och varannan anser att det borde finnas mer god snabbmat med lågt klimatavtryck.

Därför genomförde MAX under våren ett Burgarexperiment. En helt vanlig svensk – Simon Lindqvist, 34 år från Delsbo – valdes ut som testperson. Under två veckor följde experimentet Simon och mätte det totala klimatavtrycket från maten han åt. Den första veckan åt Simon som han brukar, och under vecka två fick han till lunch och middag endast äta burgare från MAX med lågt CO2e. När Simons klimatavtryck från maten under de två veckorna jämfördes visade det sig att han under burgarveckan sänkt avtrycket med hela 20,6 kg CO2e – från ett utsläpp på 22,5 kg CO2e till 4,9 kg CO2e. Det innebär en minskning med 80,7 procent.

– Som många i min omgivning hade jag förutfattade meningar om mat med lågt klimatavtryck, som att det inte smakar gott och att jag inte skulle bli mätt. Därför blev jag förvånad när jag fick se resultatet av experimentet. Maten var god, jag blev mätt och det blev en enorm skillnad på mitt klimatavtryck, säger Simon Lindqvist.

Så genomfördes burgarexperimentet

  • MAX Burgers annonserade efter intresserade att delta i Burgarexperimentet via sociala medier. På en ansökningssida fick sökande sen ange tre maträtter från en vanlig matvecka samt motivera kort varför man ville vara med i experimentet. För att söka behövde man vara 18 år.
  • Simon Lundqvist, 34 år, från Delsbo utanför Hudiksvall valdes ut till att delta i experimentet.
  • I experimentets första del fick Simon föra videodagbok och registrera allt han åt en helt vanlig arbetsvecka. Lunch och middag under perioden måndag till fredag. Totalt tio måltider. Efter den första veckan räknade MAX ihop det totala klimatavtrycket från maten Simon ätit. Totalt 25,5 kg CO2e. Se lista nedan på förteckning över maträtter och mängd. För att beräkna klimatavtrycket från Simons mat användes Världsnaturfondens Matkalkylator.
  • I experimentets andra del fick Simon enbart äta köttfria burgare från MAX. Samtliga burgare hade ett klimatavtryck på, eller under, WWF:s One Planet Plate-budget om 0,5 kg CO2e. Simon förde videodagbok samt registrerade maten han åt. Efter avslutad vecka räknade MAX ihop det totala klimatavtrycket från burgarna Simon ätit. Totalt 4,9 kg CO2e. Se lista nedan på förteckning över burgarna.

Hälsoundersökning

Innan och efter Burgerexperimentet genomförde Simon en hälsokontroll på Svensk Provtagning.se. Den första hälsokontrollen såg bra ut och det fanns ingenting avvikande att kommentera. Vid den andra hälsokontrollen efter experimentet avslutats upptäcktes två positiva förändringar. Läkaren kunde se att Simon fått lägre nivåer av total kolesterol likaså lägre nivåer av det onda kolesterolet LDL. Simon hade även lite högre nivåer av testosteron.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 12–16 februari 2024. Totalt intervjuades 1160 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Uträkningar på klimatpåverkan

*Parisavtalet är ett globalt klimatavtal med syftet att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och att sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Världsnaturfonden WWF har satt upp en klimatbudget för mat för att vi ska kunna nå det målet. Budgeten, som de kallar One Planet Plate, ligger på 0,5 kg CO2e per måltid.

 

Bilaga 1

Hur anser du att ditt intresse för mat med lågt klimatavtryck ändrats det senaste året?

Ökat

27%

Minskat

6%

Samma

60%

Vet ej

8%

Anser du att du äter mat med lågt klimatavtryck?

Ja

17%

Nej

21%

Delvis

55%

Vet ej

7%

Anser du att mat med lågt klimatavtryck ofta ger en bra smakupplevelse?

Ja

30%

Nej

11%

Delvis

26%

Vet ej

33%

Vad styr ditt val av mat?

Hur det smakar

60%

Vad jag är sugen på

52%

Hur hungrig jag är

16%

Att det går fort att laga

26%

Att det är lätt att laga

36%

Vad som serveras

13%

Matens klimatavtryck

18%

Vad resten av familjen vill äta

35%

Priset

58%

Kvalitet

46%

Annat nämligen

7%

Vet ej

1%

Hade du ätit mer mat med lågt klimatavtryck om du hade haft mer information/kunskap om ämnet?

Ja

33%

Nej

25%

Delvis

27%

Vet ej

15%

Anser du att det borde finnas mer god snabbmat med lågt klimatavtryck?

Ja

53%

Nej

10%

Delvis

19%

Vet ej

18%

 

 

 

Bilaga

  1. Meny – Vardagsmatimageisi0c.png
  2. Meny – MAX Burgare
    imagenozcn.png