Finalburgare 5

Matilda Mattsson från Malmö tävlade med sin hamburgare i Hamburger-SM finalen 2014.

Ingredienser

Bröd

Sesambröd

Kött (fisk/kyckling/veg)

800 g nötfärs, 2 msk vatten, 2 tsk Jack Daniels glaze, 3 msk barbecue Magic (Chefpaul krydda), 1 tsk liquid smoke + glaze till pensling. Arbeta in alla ingredienser i färsen och forma färsen till 4-6 hamburgare. Stek burgarna och avsluta med att pensla på glazen.

Tillbehör

Sallad, lök, tomat, salsasås.

Dressing

1 st vitlök (hel), 1 msk olivolja, 1,6 dl vatten, 2,4 dl juice från ananas, 0,6 dl teriyakisås, 1 msk kinesisk soja, 3 dl farin socker, 3 msk saft från pressad citron, 3 msk finhackad silverlök, 1 msk Jack Daniels, 1 msk krossad ananas, 0,25 tsk cayennepeppar. Kapa av toppen på vitlöken så att innehållet tittar fram. Se till att löken står stadigt, eventuellt kan du behöva kapa av lite av botten. Ställ den i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen vid 160 grader i ca 60 minuter. Ta ut vitlöken och låt stå på sidan och svalna. Under tiden häller du vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker i en kastrull och låt det koka upp på spisen. Sänk värmen och låt den sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och lägg ner 2 msk rostad vitlöksmassa i kastrullen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 40-50 min eller tills ca 3 dl återstår. Konsistensen när den har svalnat ska vara ungefär som sirap. Sila av i en ren behållare.

Tillagning - gör så här