Finalburgare 1

Sara Samuelsson från Upplands Väsby tävlade med sin hamburgare i Hamburger-SM finalen 2014.

Ingredienser

Bröd

400 g vetemjöl special, 20 g jäst, 10 g strösocker, 7 g salt, 230 g mjölk, 35 g rapsolja, 20 g honung. Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda mjölken med jästen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt gå i en matberedare i 10 min. Jäs 30 min under bakduk. Baka ut till bullar. Sätt ugnen på lägsta värmen och ställ in en plåt med vatten längst ned. Stäng av ugnen efter ett tag och sätt in bröden. Låt jäsa 60 min i den varma ugnen. Blanda ihop 1 ägg, en nypa salt, lite vatten och pensla bröden. Sätt ugnen på 215 grader. Baka bröden ca 6 min.

Kött (fisk/kyckling/veg)

400 g högrev, 175 g oxbringa, 100 g chorizokorv. Grovmal köttet (5-8 mm). Blanda försiktigt allt, salta och peppra. Stek hamburgarna tills de fått yta men fortfarande är rosa i mitten.

Tillbehör

Sallad, chorizocrunch (ta ut innanmätet av korven och stek hårt till smulor), grillad avokado, inlagd rödlök (1/2 dl ättika, 2 dl vatten, 1 dl socker, 1/2 röd chili, salt och en stor rödlök) samt cheddarost.

Dressing

1/2 dl majonnäs (2 ägg, 2,5 dl matolja, lite dijonsenap, salt, vitpeppar), 1/2 dl ketchup, 1/2 dl senap, 2 msk bbq sås, vitlökspulver, smoked paprikapulver, salt, peppar, finhackad gurka (utan ”kärnorna”). Blanda allt och smaka av eftersom.

Tillagning - gör så här